5 kedvenc Louis de Funès filmem

Louis de Funès | Nők LapjaAmíg egyeseknek Franciaországról Párizs vagy a gazdag történelem jut az eszükbe, nekem a francia színészlegenda Louis de Funès. Számos film kötődik hozzá, így a felsorolásával nem foglalkoznék. Jónéhányat Magyarországon is kultikus szinten emlegetnek (pl Jákob rabbi kalandjai). Számomra Funès rengeteg örömteli percet okozott a vígjátékaival, így arra gondoltam összeszedem az öt kedvenc filmemet tőle. Fontos kiemelni, hogy minden filmben hatványozza a helyzetek komikumát zseniális arckifejezéseivel, így minden történetnél nem fogom kiemelni.

  1. OscarOscar (1967) - IMDb

Ez a film bizonyára sokaknak nem lesz ismeretlen, hiszen azonos címmel megjelent egy film, amelyben Sylvester Stallone alakította a főszereplőt. A történet nagyjából megegyezik Funès verzióban is. Itt a hősünket Barniernek hívják, egy jó módú üzletember. Az egyik beosztottja egyik szép reggelen bejelentkezik, hogy szeretné feleségül venni Barnier úr lányát. Hamarosan kiderül, hogy az illető egy félreértés miatt rossz lány kezét kérte meg. Ha ez nem lenne elég a távozó szobalány rossz bőröndöt vitt el, így összekeverve az értékes ékszereket, bankjegyeket és a női fehérneműket.

  1. A fösvényFunes utolsó filmjei - Filmbook

Ezt a művet eredetileg Molière írta 1668-ban. A történet egy rettentően zsugori alakról szól, aki a két gyermekét a nagy értékű hozományért akarja beházasítani. Ezzel szemben a főszereplő (Harpagon) egy nagyon fiatal, szegény lányt akar elvenni. A bonyodalmat az okozza, hogy a lány és Harpagon fia már szerelmesek egymásba. Eközben a Harpagonnak elrabolják az aranytallérral teli ládikáját és hatalmas bonyodalom kerekedik.

  1. Horgász a pácbanlorentin: Horgász a pácban

A történet főszereplője Blaireau, aki egy orvvadász és orvhalász. Azonban a városkában, ahol az elejtett állatokat pénzé teszi teljes mértékben betiltották ezt a tevékenységet, persze ez Blaireaut nem zavarja. Azonban a városban mindenki tőle veszi a húst.  

  1. Jákob rabbi kalandjaiJákob rabbi kalandjai - Movie.hu

Talán a Horgász a pácban és ez a két legismertebb Funès film. A történetben a főszereplő, Victor, egy meglehetősen rasszista figura, aki egy közlekedési balesetet szenvedett. Emiatt találkozik Mohamed Larbi Slimanenal, egy arab forradalmár vezetővel. Ő kényszeríti Victort, hogy menjen vele. Elmennek az Orly repülőtérre, azonban Farès ezredes, aki az arab kormánynak dolgozik utoléri őket. Ezért zsidó rabbiknak öltöznek, hogy elmeneküljenek, azonban egy zsidó család azt hiszi rájuk, hogy ők az a két rabbi, akikre várnak, hogy megérkezzenek Amerikából (ő lenne Jákob rabbi). Ebből mindenféle további bonyodalom lesz.

  1. Egy kis kiruccanásEgy kis kiruccanás

A cselekmény a II. világháborús Franciaországban történik, a német megszállás alatt. Egy angol bombázót kilőnek és a legénysége ejtőernyővel távozik. Segítségükre lesz két kissé szerencsétlen francia, egy festő és egy karmester. A problémát fokozza, hogy egy náci ellenes megmozdulásba is kerülnek, amely miatt fokozottan keresettek lesznek. Azonban mindenféle komikus szituációba keverednek mire eljuttatják az angolokat a szabad zónába.

     Összegzés

Ezek mellett lehetne említeni számos filmet is (pl: Szárnyát vagy combját, vagy a csendőr filmek). Mindegyik egy szórakoztató, könnyed vígjáték és alkalmasak egy fárasztó nap utáni lazításra. Funès színészi teljesítménye könnyedén megnevetteti a nézőt. Mindenkinek szívből tudom ajánlani a filmjeit akár egyedüli nézésre, akár családi vagy baráti filmezésre.